середа, 9 листопада 2022 р.

09.11.22р. Виховна година до дня української писемності та мови :«Мова найголовніший скарб народу».

 







Мета:

·        збагатити знання учнів про історію виникнення письма, розвитку писемності Київської Русі, історію виникнення свята «День української писемності та мови»;

·        формувати розуміння того, що українська мова - наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава;

·        розширювати знання про красу і багатство української мови;

·        розвивати в учнів акторські навички, вміння працювати в колективі;

·        пробудити почуття національної гідності;

·        виховувати любов та повагу до рідної мови.

Учитель.

Діти, сьоьгодні ми зібралися на слово щедре, на слово мудре, на свято української мови. Батьківщина починається з батька й матері. З оселі, в чкій ви вперше побачили світ, з мови , якою розмовляють твої батьки, з України, де ви народилися. А Україна – це наша Батьківщина.

!

 

Учитель.

Кожна епоха дарує людству нові винаходи і відкриття. Але найбільшим винаходом людства було письмо. Писемні знаки дали людям можливість зберегти знання про світ та природу.

Перші спроби письма відносяться до 35-50 віків до нашої ери: спершу це була гілочка пальми - знак миру, пізніше - так зване вузликове письмо. Вузлики були різних кольорів, які древні люди вміли розуміти. Дещо пізніше схематично зображувались предмети й навіть явища, потім були ієрогліфи. Пройшло не одне століття аж поки створилися літери...

Перше ж слов'янське письмо з'явилося у IX столітті нашого літочислення, а алфавіт створили брати Кирило та Мефодій у 862 році...

Люди вже давно збагнули, що треба навчитися записувати побачене й придумане так, щоб воно залишалось надовго і щоб про нього могли дізнатися інші. Вони пробували писати на різних матеріалах: глиняні дощечки, березова кора, на шовковій тканині, на металевих пластинах, навіть на пальмовому листі – папірусі.

Нарешті люди винайшли пергамент - дуже тонку, спеціально вичинену і відбілену шкіру тварин. Ось тоді вперше й народилося таке диво, як книги. Вони старанно писалися від руки, прикрашалися різними малюнками. Обкладинку виготовляли з дерев’яної дошки, обтягнутої товстою шкірою, оздоблювали її дорогоцінним камінням золотою застібкою. Та коштували книги дуже дорого: за одну книгу можна було виміняти череду корів або табун коней. Зрозуміло, що такі дорогі книги могли бути лише у дуже багатих людей.

Найбільшого розмаху книготворча справа набула за часів Ярослава Мудрого. Князь хотів подивувати світ високим на той час рівнем писемності й культури свого народу, для чого створив при дворі, в приміщеннях Святої Софії Київської, знамениту школу переписувачів книжок зі своєї і чужих мов.

Звідусіль були запрошені до Києва знавці найпоширеніших мов світу, аби вони могли навчити здібних до наук княжих синів, а ті, в свою чергу, своїх наступників, не лише перекладати і переписувати все те, що було створено розумом і руками їхніх попередників, а й самі писати власну історію свого народу.

Одним з найосвіченіших людей Київської Русі того часу був Нестор-літописець. Окрім богословських знань мав виняткові здібності до історії та літератури, досконало володів грецькою мовою.
Сімнадцятирічним юнаком прийшов до Печерського монастиря. Був працьовитим, чесним, богослухняним.  В монастирі існувала велика бібліотека і молодий Нестор наполегливо опановував накопичені століттями знання, продовжуючи духовне зростання.
З його праць збереглися розповіді про життя святих. Та найвизначніший його твір – «Повість временних літ», складений за раніше написаними літописами, архівними і народними переказами та оповіданнями з поєднанням сучасних авторові подій.    

Помер Нестор – літописець 9 листопада бл. 1113 р., похований у Києво-Печерській лаврі. Тому за церковним календарем 9 листопада вшановують пам’ять Преподобного Нестора-літописця.

учень

А в Україні, починаючи з листопада 1997 р., згідно Указу Президента України встановлено День української писемності та мови, який відзначають щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця”.

 

Учитель Українська мова – державна мова України. Вона також є рідною мовою українців, які проживають за межами України: у Росії, Білорусі, Казахстані, Польщі, Словаччині, Румунії, Канаді, США, Австралії та інших країнах. Українською мовою розмовляє близько 45 мільйонів людей і вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.

Скільки чудових віршів, оповідань, казок, пісень написано нашою рідною, українською мовою!

Перший конкурс «Продовжіть прислів’я»(слайд 15)

Запитання для учнів

Слово не горобець . . . 

Правильно. Слово не горобець, вилетить – не спіймаєш.

Зробив діло . . . 

Правильно. Зробив діло, гуляй сміло.

Книга  вчить . . . 

Правильно. Книга вчить, як на світі жить.

 

Другий конкурс "Метаграми"  

Метаграми – це загадки, слова-відгадки яких відрізняються лише однією літерою.

Запитання для учнів:

 Букву З поставим між складами - 
буде любий нам народний твір, 

С поставим - матимемо з вами 

металевий головний убір. 

Що це таке?

Так, це слова казка і каска.

 

Запитання для учнів 
Люблять нас усі збирати 
Після дощику в ліску, 
А як букву 
Г відняли, 
Будем плавати в ставку.

Так, це слова гриби і риби.

 

Запитання для учнів 
Гуде собі, літає. 
З квіток нектар збирає. 
А якщо 
ДЖ зітерти - 
Буде в шафі одяг жерти.

Так, це слова джміль і міль. 

 

Молодці! Ми впевнені, що учні нашої школи добре вивчають рідну мову.